A királyi ház titkai, A silla királyság ékköve, Dae Jang Geum és a többiek

Ez az oldal a Dél- koreai drámákkal, sorozatokkal foglalkozik :) *-*

A koreai ételekről,italokról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyél koreait Budapesten!


forrás: http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/koreaet.html

Távozáskor megleljük a cipőnket. Gondos kezek időközben már orral a kijárat felé fordították. Fizetni a kijárati kasszánál kell, az asztalunkra lefelé fordítva elhelyezett, teljes fogyasztásunkat listázó nyomtatott számlát átadva. Kártyával fizetés az általános.

Ahol esznek, ott előbb-utóbb ivásra is sor kerül. Hideg, palackozott víz mindenütt van. A sört nem részletezem, mert az teljesen olyan, mint errefelé (azaz finom). A borkultúra és maga a nedű viszont már eléggé eltérő. Kezdjük magával az itallal. A bor lehet rizsbor, de készülhet erdei bogyós gyümölcsökből, és néha még szőlőből is. Sűrű, enyhén édeskés, alapanyagára jellemző enyhe utóízzel. Még ha rizsbor is, hideg! (Nem úgy, mint a langyosan ivott japán szake.) Kupica szerű, apró, decis üveg- vagy porcelánpohárból isszák. Fél literes, szép, opálos üvegpalackból töltik, vagy a palackok tartalmát egy kis füles-fedeles zománcos fémkannába öntik (mint a mi teáskannánk literes kivitelben), és onnan kínálják. Először a társasági hierrarchia csúcsán álló személynek (ez csak férfi lehet) kínálnak. Jobb kézzel kell nyújtani a poharat a töltésre. Udvarias gesztus, ha közben bal kézzel a poharat tartó jobbunk csuklójához érünk, de még nagyobb jólneveltség jele, ha bal tenyerünket jobb mellünkre helyezzük. Tölteni is csak jobbal illik, a ballal itt is csuklónk vagy mellünk érintése az elvárható. A töltést mihamarabb viszonozni kell. Magának senki sem tölthet. Régi szokás - amivel gyakran élnek is - hogy a poharat kiürítve átnyújtják a társaság egy másik tagjának. Ő megtisztelve érzi magát, átveszi, és várja, hogy az átnyújtó megtöltse neki. Majd ő is átadja saját korábbi poharát, amelybe rögtön tölt is. Ez után jön a koccintás, majd ivás, de nem fenékig. Egy jobb társaságban a poharak minden létező relációban gazdát cserélnek. Ha nincs szerencse, akkor a közös pohárhasználatot követően a herpeszek is... Tapasztalataim szerint a viszonylag kis termetű koreai férfi hatalmas mennyiségű ételt el tud tűntetni, de az itallal már mértékletesebben bánik.

Enni persze pálcikával kell. Az evőpálcikák eltérően a Japánban és Kínában tapasztalttól inkább fémből vannak a fa helyett. A kézreálló két fémpálcika vastagabb vége általában szépen díszített. Az étkezés vége felé jut szerephez a hosszú, egyenes nyelű kanál is. A leves ugyanis ilyenkor jön... Míg minden más eddigi tálka tartalma közös préda, tehát bárki bármelyikből vehet, addig a levesestál egyéni. Egy levesben a húson vagy halon és zöldségeken kívül gyakori a tészta is. A tészta vékony szálú, barnás és igen hosszú. Kikanalazzák a leves zömét, majd a pálcikákkal megragadják a tészta egyik végét, és a tányér fölé hajolva szájba kapják, majd némi küzdelem árán felszívják. A szívó-cuppogó hangok nem illetlenek, ahogy a diszkrétebb csámcsogás sem. Állítólag a böfögés is az étellel való elégedettség kifejezése, de ilyennel nem találkoztam. A kb. 15 centis tengeri halból, a chokiból (ejtsd csoki) készült csípős, vöröses halleves nem áll nagyon távol a mi halászlénktől.

Ahogy Korea Kína és Japán között helyezkedik el, nekem úgy tűnt, hogy a konyhája is egyfajta átmenet a másik kettő konyhája között. Ami koreai sajátosság, az a kimcsi. Pontosabban a 80-100 féle létező kimcsi közül a kötelezően éppen felszolgált 2-3. De mi is az a kimcsi? Rendszerint valamilyen zöldség képezi az alapját, pl. kínai kel, vagy valamilyen retek. Ezt igen változatosan szeletelik (kis hasábokra vagy ultravékony szeletekre) és piros színű, jellegzetes csípős ízű, csilis-paprikás fűszerrel ízesítik. Az asztalt beborítja a mérhetetlenül sok kis tálka. A halak, húsok, fokhagyma gerezdek és gyöngyhagymák, uborka és sárgarépa szeletek mellett ott a kötelező feketés szója szósz is. Gyakran találunk fejes saláta leveleket vagy vékony, zöld, mérsékelten erős fűszerpaprikát is valamelyik tálkában. A salátalevélbe egy-egy húsdaabot csomagolhatunk és úgy kaphatjuk be, a kézbe vehető paprikából pedig egyszerűen harapni kell, miután megmártottuk valamiben. A rizs itt is elmaradhatatlan.

Egy koreai étterembe lépve előbb-utóbb meg kell válni a cipőnktől. Ez néha már közvetlenül az ajtó után bekövetkezik, ahol az oldalfalakon alkalmas polcok sora található. Más esetekben - ha tolóajtókkal elszeparált 8-10 személyes étkezőfülkékben foglalunk helyet - ennek bejáratánál. Ilyenkor a fülke padlója egy lépcsőfoknyival magasabb. Az asztal rendszerint alacsony (kb. 30-40 cm), amit a padlóra terített párnákon ülnek körül. Az asztalok zöme beépített sütő-főző-melegítő alkalmatossággal bír. Ez lehet elektromos, de behozhatnak kis vaskosárban izzó parazsat is. Jobb helyeken az elegáns pincérnők be vannak drótozva: egyik fülükben mobil telefonszerű szerkezet fülhallgatója, ruhájuk nyakrészén kis diszkrét mikrofon - mindez arra szolgál, hogy csendben kiszóljanak a konyhába, ha valami hiányzik. Ilyenkor segítőjük pillanatokon belül nyitja a tolóajtót és beadja a kívánt ételt, italt, edényt.


Budapest egyik legjobb étterme a Han Kuk Kwan. Olyannyira autentikus, hogy bármilyen napszakban érkezünk, csak koreai üzletembereket vagy nagyszámú, Koreából érkező turistacsoportokat találunk, az étterem pedig megbénul, ha esetleg olyan vendég érkezik, aki pálcika helyett késsel-villával enne.

Sztrapacska helyett kimcsi


A zuglói Ilka utcában található Han Kuk Kwan-t egy koreai család üzemelteti négy éve, az egykor a város legjobb sztrapacskáját felszolgáló Aranyhordó nevű étterem helyén. Nemrég felújították, így egy fokkal elegánsabb lett, mint az alap lerobbant keleti éttermek Budapesten, de nem is kell feleslegesen feszengenünk sem, a szalvéta például továbbra is papírból van. A szinte csak koreaiak által látogatott étterem nem tudjuk, hogy miről kapta nevét, de mivel minden nagyobb világvárosban van egy ilyen elnevezésű, hasonlóan koreai étterem, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a Han Kuk Kwan olyan triviális dolog a koreai néplélekben, mint a kínaiéban a Nagy Fal vagy az indiaiban a Taj Mahal. Amatőr nyelvészünk tippje szerint egyébként a Han Kuk Kwan egész egyszerűen annyit jelent: koreai étterem.

A koreai konyháról annyit érdemes tudni, hogy éppúgy, mint a legtöbb távol-keleti konyha, zöldségből, húsból, rizsből és levesekből áll, amely mellé banchant, kisebb kiegészítő fogásokat szolgálnak fel. A banchanok közül a leghíresebbek a fermentált zöldségek, gyűjtőnevükön kimchik, melyek funkciójában étvágygerjesztők, jellegükben viszont főleg a magyar savanyúságokra emlékeztetnek, azoknál viszont jóval változatosabbak, finomabbak és főleg csípősebbek.

Ízvilágban a koreai ételekre a szezámolaj, a gyömbér és a fokhagyma a jellemző. Utóbbiból több fogy Koreában, mint az egész délkelet-ázsiai régióban. Az ételek a gochujangnak, a fermentált szója és csili elegyének köszönhetik csípősségüket, ami olyan erős, mintha az alap erőspistába mondjuk még madárszemcsili-magokat is kevernénk.

A teríték része a Fiskars-olló

Étkezéshez ezüstből készült pálcika és egy hosszú nyelű kanál jár, de ne lepődjünk meg, ha egyes ételekhez ezüsttálcán hatalmas Fiskars ollók is érkeznek. A hajdinából készült hideg levesben tálalt tésztaételt (naengmyeont) például, máshogy nem lehetne megenni, a tészta ugyanis egyben összeáll, és kezelhetetlenné válik még azok számára is, akik jól bánnak a pálcikákkal. Így az elsőre furcsának tűnő szokásnak később nagy hasznát vesszük, ha pedig azt gondolnánk, hogy ez valami külön eljárás a bunkó európaiaknak, tévedünk. Ollót Koreában is kapunk néhány fogás mellé. Jól tesszük azonban, ha rögtön szólunk, hogy pálcika helyett kést és villát kérnénk, azt ugyanis nem hoznak a pincérek maguktól. Eddigi tapasztalataink alapján viszont úgy tűnik, hogy az étterem legeldugottabb fiókjában tárolhatják.

 

Teljesen egyedi

Ha már itt tartunk a naengmyeon az egyik legjobb fogás az étteremben, amit annyira szeretnek Koreában, hogy van, hogy a Han Kuk Kwanban is elfogy hétvégenként. Az elsőre meglepő összetevőkből álló, zöldségek mellett gyümölcsöt, főtt tojást, jégkockát és nagymennyiségű kézzel gyúrt hajdinatésztát tartalmazó hideg tésztaleves a maga nemében teljesen egyedi és nagyon finom is. Nyáron pedig talán a legjobb hűsítő, ami simán leveri az itthoni éttermekben gyakran túl édesre és töményre sikerült gyümölcslevesek bármelyikét, vagy a Budapesten valamiféle sűrű paradicsomlevesnek hitt, teljesen félreértelmezett gazpachót.

Kötelező emellett Bulkogi -t is rendelnünk.

A szójában, szezámolajban, fokhagymában és körtében pácolt, kissé édeskés sült marha vagy sertéshús jól kiegyensúlyozza az egyébként sokszor meglehetősen csípős ételeket. Ha mi magunk szeretnénk sütögetni az asztalokon található mélyedésbe elhelyezett gázsütőkön, akkor kérjünk galbit, amelyet hasonlóan a bulgogihoz, gyümölcsös, szójás, fokhagymás marinádban pácolnak. Ehhez a fogáshoz is kapunk ollót, a nagyobb darabban érkező húsokat ugyanis sütés után ezzel kell felvágni, kisebb, pálcikával is ehető darabokra. Ha nem akarunk kétfajta sült húst kérni, akkor inkább a bulgogit válasszuk, mert az egyrészt olcsóbb, az asztalon sütögetős verziók pedig úgyis csak show-elemek, amitől valakinek az asztalnál biztosan kellemetlenül melege lesz, és különben is maximum egy percig izgalmas nyers húsdarabokat a grillrácsra pakolni.

Nem olcsó

Ne hagyjuk magunkat csőbe húzni, és felejtsük el a pincér által ajánlott palacsintatésztás, "magyar embernek is fogyasztható" verziókat, és rendeljünk bármit, ami az étlapon van. Ha egyik sem ízlik, a minden fogáshoz járó rizzsel, káposztalevessel és kimcsivel úgyis jóllakunk majd valamennyire, ha meg nem, megmarad az élmény, hogy Budapest egyik legjobb éttermében ettünk. Pont ezért ne is próbáljuk olcsón megúszni. Négy ember húszezer forint körül fizet, ha jól akar lakni, bőven sok gyömbérrel, ásványvízzel és két sörrel. 

 

 

Ha szeretnél képzeletben elutazni Koreába az ízek segítségével itt találsz néhány receptet!

Kimcsi

4-5 kisebb kínai kel külső leveleit leszedjük, a belső részt hosszában négyfelé vágjuk. Két-három napig a napon vagy a kályha mellett szokták szárítani, mert ez növeli a természetes édességét. Ezután széles edénybe tesszük, alaposan besózzuk, vízzel felöntjük, szobahőmérsékleten tartjuk: 1 kiló káposztára 5 deka sót és 2 deci vizet vegyünk.
 
Ez az első fázis, amely intenzív sózást igényel. 8-10 óráig állni hagyjuk, közben egyszer megforgatjuk. Amikor már megereszkedett, kimossuk, a nedvességet szelíden kinyomkodjuk. Ezután elkészítjük a következő keveréket: 1 kiló káposztára számítva 2 gerezd fokhagymát és egy kis darab gyömbért finomra vágunk, összekeverjük (az erősségétől függően) három vagy négy evőkanál paprikapehellyel. Ha nem kapunk az ázsiaboltban, magozzunk ki piros paprikát, és éles késsel vágjuk nagyon apróra. Teszünk még hozzá sót (egy kiló káposztára ekkor már elég 8-10 gramm), és feleannyi cukrot.Ezt a fűszerkeveréket összevegyítjük egy kilóra 30 deka jégretekkel – amelyet először fél centi vastag karikákra, majd fél centi széles hasábokra vágunk – és csíkokra darabolt újhagymával.


Az eredetibe mindenképpen kerül valamilyen sózott, szárított rák. Ezt mi kilónként két-három darab finomra vágott szardellával helyettesítjük. Kilónként fél pohár (1,25 dl) langyos vizet adunk hozzá. Óvatosan összevegyítjük a káposztát és a retkes-hagymás-fűszeres keveréket, a fűszereket beledörzsölgetjük a káposztába.

Tegyük érlelőedénybe, a tetejére helyezzünk nehezéket, zárjuk le légmentesen. Hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni. A kimcsi az erjedés kezdetén a legjobb. Ez a negyedik-ötödik napon következik be. A harmadik, negyedik és ötödik napon alaposan kavarjuk meg.Ezután áttesszük csavaros üvegben a hűtőszekrénybe, hogy leállítsuk a további erjedést. Hónapokig eláll. Egy öttagú koreai család több száz káposztafejet fogyaszt el a tél folyamán.

 " Toast "

 - 2 szelet kenyeret megpírítasz egy palacsintasütőbe (használhatsz hozzá vajat is)

 - összetépett káposztával keverj össz egy tojást,sárgarépát,és hagymát( vörös) aztán süsd meg

 - rakhatsz rá barna cukrot és ketchup-ot

 - A pirított kenyérre rárakod és a koreaiak úgy eszik mint egy szendvicst

 - Ízlés szerintem ehetsz hozzá sajtot vagy sajtot


Bársonyos csirke gombával


Hány személyre: 4

» 2 kicsontozott csirkemell
» 3 kk. liszt
» 1 ek. szójamártás
» 1 késhegynyi bors
» 4 ek. olaj
» 1 kis kínai gombakonzerv
» 1 kk. só
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 kk. gyömbér

A csirkét feldaraboljuk. A szójamártást összekeverjük a liszttel, borssal és egy evőkanál olajjal, majd a csirkére öntjük.
A gomba levéból 1/2 dl-t félreteszünk és sóval ízesítjük.
A húst olajban megpároljuk, a fokhagymával és a gyömbérrel. Rátesszük a gombát, rálocsoljuk a levét, és 5 percig főzzük.

Csirke chop suey


» 40 dkg csirkehúsfilé
» 25 dkg szójacsíra
» 2,5 dl csirkehúsleves
» 1 hagyma
» 2 ek világos szójaszósz
» 2 ek mogyoróolaj
» 1 ek kukorica
liszt
» 2 kk szezámolaj
» 1 kk barna
cukor
»

 

A szóját, cukrot, t összekeverjük, belefrogatjuk a felaprított csirkét, és hagyjuk pácolódni. Ezután olajon megpirítjuk a húst, majd kiszedjük a wokból, és a hagymát is megpirítjuk, hozzáadjuk a csírát, csirkehúst dobva-rázva sütjük, és leöntjük a liszttel habart levest, és pár percig összefőzzük.

Csirkesaláta

Hány személyre: 4

» 1,5 dl sherry
» 1 csirke
» 1 dl szójaszósz
» 1 kk. cukor
» 1 csipetnyi erőspaprika
» 1 csipet gyömbér
» 3 ek. olaj
» 1 fej saláta
» 1 csokor zellerzöld
» 15 hámozott, felaprított mandula

 A csirkét feldaraboljuk. A sherryvel összekeverjük a szójaszószt, a cukrot, a pirospaprikát és a gyömbért, majd ráöntjük a húsra és 3 órát állni hagyjuk. Utána olajon megsütjük.
A salátát megmossuk, leveleire szedjük, a zellerzöldet felaprítjuk, majd a csirkével és mandulával összeforgatjuk.
Lehűtve tálaljuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 51
Heti: 95
Havi: 738
Össz.: 311 329

Látogatottság növelés
Oldal: Koreai ételek!!
A királyi ház titkai, A silla királyság ékköve, Dae Jang Geum és a többiek - © 2008 - 2024 - dae-jang-geum.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »